снимка: Фейсбук/ Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат

...
снимка: Фейсбук/ Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат
Коментари Харесай

Президентът Радев: Ускорете издаването на българско гражданство на българите в Македония

снимка: Фейсбук/ 

Над 100 хиляди жители на Република Северна Македония имат българско поданство, добито въз основата на свободно волеизявление и писмено засвидетелствуване на техния български етнически генезис. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявките им за придобиване на българско поданство. Това съобщи президентът Румен Радев в собствен коментар във Facebook. 

Той добави, че чака тези справедливи обстоятелства да намерят израз и в противодействието на формалните управляващи в РСМ против тревожните измерения, които взима езикът на омразата против България и българите в РСМ. Ето какво показа още българският държавен глава:

" Подкрепям отправените апели в писмото на наши сънародници от РСМ, в което те показват угриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония. Българските институции би трябвало да улеснят процедурите за придобиване на българско поданство за заявяващите намерено българската си еднаквост. Институциите в югозападната ни съседка следва да подсигуряват правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по генезис в сходство с правилата на интернационалното право.

Призовавам за своевременна реакция от виновните институции в България и Република Северна Македония. Българите в РСМ би трябвало да имат равни права с тези на останалите жители на страната. Този главен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни от 2017 година "



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР